26 Ağustos 2012 Pazar

etli yaprak sarması



etli yaprak sarmasıSarmayı, büyük küçük herkez çok sever. Kimi etli, kimi zeytinyağlı. Zeytinyağlının bile kaç çeşidi olur mercimekli, bulgurlu, baklalı, erikli, vişneli yada gerçek zeytinyağlı osmanlı mutfağının en güzellerinden tarçın kokusunun buram buram hissedildiği toz karanfilin ferahlığı yeni baharın keskin kokusu bol soğanın verdiği inanılmaz lezzet üzümlü, fıstıklı zeytinyağlı sarmanın tadı da bambaşka olur hani.. sevmeyeni de sevmez bilirim:) ama diğer zeytinyağlı sarmalar, yalancı tavuk göğsü deriz ya işte öyledir bence:)  Evet.. söz sözü açtı misali, konumuz etli sarma olsada zeytinyağlının içinden çıkamadık.. Her yörenin, her evin kendince usulü muhakkak var bu da benim mutfağımın usulü etli sarmalar..
malzemeler250 gr orta yağlı kıyma1 su bardağı pirinç2 tane büyük kuru soğan1 tane domatesyarım demet maydonoz3 ym kaşığı zeytinyağ1 ym kaşığı salça1 yemek kaşığı kuru nane1 çay kaşığı karabiber1 çay bardağı sutuzsalamura yada taze üzüm yaprağı

aşama aşama yaprak sarması görüntüleri:)Yemek yapmaya merakı olan ama daha önce hiç sarma yapmamış hanımlara kolaylık olması açısından nasıl sarıldığını göstermek için görüntüledim..

hazırlanışı
Soğanların kabuklarını soyun çok ince yemeklik doğrayın. Maydonozları yıkayın çok ince kıyın. Pirinci 3-4 su nişastası gidene kadar iyice yıkayın. Malzemeleri karıştırma kabına alıp üzerine rendelediğiniz domatesi (olmasada olur ama lezzet bakımından bence  aroması güçlü) diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. (suyuda mutlaka koyuyoruz iç harcı biraz gevşetmesi için) Salamura yaprak kullanılacaksa sıcak suya bırakıp tuzunun çıkmasını bekleyin. Taze yaprağı kaynar suya daldırıp çıkarın. Ben yazdan kola şişesine bastırdığım yaprakları kullandım. Yaprakların içine yaprağın boyuna göre koyup sarıyoruz. Zeytinyağlı sarmanın yaprağı büyük etlinin küçük olur bunuda belirtelim..
Salçalı pişirebileceğiniz gibi salçasızda pişirebilirsiniz. Ben sarmaları pişireceğim tencerede 3 ym kaşığı zeytinyağda 1 yemek kaşığı salçayı kavurup üzerine sarmaları diziyorum bence bu şekilde çok lezzetli oluyor..Sarmaların üstünü geçmeyecek şekilde sıcak su ve tuz koyun üzerine ağır tabak kapatıp tencerenin kapağını kapatın kaynama noktasından sonra hemen ocağın altını kısın ağır ateşte pişirin. 10 dk. kadar sarmalarınızı demlendirin. Sıcak olarak yoğurtla beraber servis yapın..
etli yaprak sarması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...