26 Ağustos 2012 Pazar

meze çeşitleriyle yemek daveti


Yeni yıla az bir süre kala ağırladığım yakın akrabalarımıza, kurduğum sofra. Eşi İsviçre'li oluncada Türk mutfağının eşsiz mezelerine öncelik verdim. Hemen yayınlayıp yeni yıl sofralarında meze çeşitleri isteyenlere kolaylık sağlamasını istedim. kime niyet, kime kısmet dediğim sofrayı hatırlarsınız çocukları rahatsızlanınca gelememişlerdi bütün hazırlıklarımı daha önceden yapmıştım bu sefer hiç ön hazırlık yapamadım cuma sabahından haberim oldu geleceklerinden ve o gün bütün gün dışarıdaydım akşam eve koştura koştura gelip akşam yemeğini hazırladım yedik içtik derken mutfağa akşam dokuzda girdim çünkü ertesi gün öğlen yemeğine geleceklerdi yani vakit sıfır (benim için öyle oluyor sabah kalktık, ettik derken hemencik öğlen oluyor bir şey yetiştirmek mümkün değil) kolları sıvadım ve giriştim işe, bir tek buzlukta sarmalarım ve Arda'nın doğum gününden kalan pastanın parçalarını kullandım. Hepsini gece ikiye kadar hazırlayıp pişirdim. Üstelik evide temizledim. Takdir edilmesemde kendimle gurur duydum o satten sonra hem temizlik yapıp hem böylesine güzel hazırlanabildiğim için:) Sonrasında bir hafta yemek yapmadım hep geçiştirdim insan kendine çok yüklenince sonrası acı acı çıkıyor:)köfteli yoğurtlu çorbaRengi sarıya kaçsın, içinde minik köfteleri olsun, yoğurtlu olsun ama nasıl olsun diye düşünürken nefis ötesi çorbam hazırdı bile..
malzemeler200 gr kıymayarım soğan rendesikarabibertuzHepsini karıştırarak iyice yoğurun. 15-20 dk. buzdolabında dinlendirin. nohuttan küçük köfteler yapın unlanmış tepsiye dizin. Kızgın yağda kızartın bir tabağa alın.
1,5 lt suda 1 çay bardağı yıkanmış pirinci pişirin. 2 ym kaşığı un500 gr yoğurt1 tane yumurta sarısı (rengini daha sarı olsun isterseniz iki tane kullanın)hepsini karıştırın çorbadan kepçeyle sıcak su ekleyerek karıştırmaya devam edin sos ılındığı zaman çorbaya ekleyin karıştırın ve blendırdan geçirin. pirinç tanelerini öğütün.
Çorba kaynadığı zaman köfteleri ekleyin bir taşım daha kaynatın.
2 ym kaşığı tereyağı eritin 1 ym kaşığı nane ekleyin kızdırın çorbanın üzerine dökün. Ocaktan alın tuzunu ekleyip servis yapın.* köfteleri kızartıp ekliyoruz çorba kaynadıkca şeklini bozmaması için.** Tuzunu ocakdan aldıktan sonra ekliyoruz  kesilmemesi için.ana yemek tabağım, aslında ayrı servis yapmaktı niyetim, herkez aynı tabakda olmasını isteyince bu şekilde servis yaptım..
fırında taze baharatlı kuzuBenim yıllardır yaptığım bir tarif zamanla içine kattığım baharatlar yerine oturdu ve beni hiç mahçup etmeyen nefis bir ana yemek oldu yemekbiraşk çıkartmasıdır..Misafirler öğlen yemeğine gelince fotoğraf çekmem çok zor oldu bir iki kare çekebildim maalesef fırın kabındaki halini görüntüleyemedim. Oda kuzunun sonuydu özür dileyerek tabağı fotoğrafladım.. Denerseniz beğeneceğinizi düşünüyorum Oğuz'da kuzu sevmediğini ama nefis bir kebab olduğunu söyledi.. Hımmm hiç bir zorluğu olamdan kebab sunmuş oldum sevindirik bir durum:) 
1 kilo kuzu kol Kemiğinden ayrılmış ve iri parçalara bölünmüş4 diş ezilmiş sarımsak1/2 çay bardağı zeytinyağ1 ym kaşığı acı biber salçası (bu ölçü eti acı yapmıyor ama mutlaka biber salçasını kullanın kıvam veriyor)1 ym kaşığı domates salçası3 dal taze biberiye3 dal taze kekik(taze baharatınız yoksa kurusuda olur)karabiberkimyontoz hardal (opsiyonel)toz kişniş (opsiyonel)kırmızı toz biberkuru kekiktuz
Baharatla sorununuz yoksa bol kullanın lezzette lezzet katıyor. Tüm malzemeyi karıştırarak etlere iyice yedirin. Fırın kabına alarak 200C dırında pişirin.* Akşamdan eti marineledim misafirlerin gelmesine 1 saat kala fırına verdim.**Fırında pişerken üzerine bir şey kapatmadım.

arpa şehriye pilavı için

domatesli arpa şehriye pilavı gibide pişirebilir benim gibi vakit sorununuz varsa sade yapabilirsiniz..
2 su bardağı arpa şehriyeyi yine domateslide olduğu gibi yağsız şekilde rengi kahveye dönene kadar kavuruyoruz. 2 ym kaşığı tereyağ 1 ym kaşığız zeytinyağ ekleyip yağlar eridiği zaman 3 su bardağı su ve tuzunu ekleyip karıştırıp pişiriyoruz. Üzerine kağıt havlu kapatıp demlenmeye bırakıyoruz..
hünkar beğendiyine davet yemeklerinin vazgeçilmez yemeklerinden biri çok kez yapmama rağmen görüntüleyemediğim yemeklerdendi iyi yada kötü en sonunda bir resmi var elimde:)
malzemeler1 kilo patlıcan birkaç yerinden delin fırında yada ocakda közleyin.Doğrama tahtasına alarak yemek kaşığıyla kabukdan ayırın, küçük doğrayıp tabağa alın. Patlıcanlar iyice közlendiği zaman bu işlem çok kolay oluyor kabuk soymaya nazaran..
beğendisi için2 ym kaşığı tereyağ3 ym kaşığı untereyağı eritin unu ekleyerek kavurun.
1/2 lt süt ekleyin karıştırarak boza kıvamına getirin. 
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniriközlenmiş patlıcanlar tuzkarabiberbaşamel sosun içine ekleyin karıştırarak pişirin.
hünkar beğendi et sotesi için500 gr kuşbaşı et (tercihim süt dana oldu yumuşak et olduğu için)2 tane kuru soğan2 tane domates1 ym kaşığı salça3 ym kaşığı zeytinyağkarabibertuz
Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında soteleyin. Etleri ekleyip kavurun. Salçayı ekleyin kokusu çıkana kadar kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın etlere ekleyin suyunu salana kadar pişirin. 2 su bardağı su ekleyin. Tuz, karabiber ekleyerek tatlandırın. Suyunu yarı yarıya çekene kadar orta ateşte pişirin.balzamic soslu ızgara hellim peynirli ıspanak salatasıIspanak salatasını yemek davetlerinde  sıkca yaparım kendimce içine bir şeyler eklemeyi severim. Bu sefer taze naneli ve ızgara hellim peynirli hemde porsiyonluk yaptım..
kişi sayısına göre miktarları belirleyebilirsiniz.Ispanağın yaprak kısımlarını ayırın yıkayıp suyunu süzün servis kaplarına paylaştırın. üzerine taze nane yapraklarını yerleştirin. Bir kaçtane kiraz domatesi ikiye bölüp yerleştirin. Hellimleri ızgara tavada kızartın ıspanakların üzerine yerleştirin.Servise yakın üzerine zeytinyağ ve balzamic gezdirin. Resimlerde sosu yok zeytinyağını gezdirdim. Balzamico sirkesini herkez kendi zevkine öre kullandı.
Çocuklara ayrı masa hazırladım istedikleri gibi yeme,dökme, saçma özgürlükleri vardı. Hiç müdahale etmedim. Büyüklerin sofrası da bu şekilde daha rahat olmuş oldu..közlenmiş kırmızı biber, sivribiber mezesiPatlıcanlarla beraber kırmızı ve yeşil biberde közlemiştim bir şekilde lazım olurlar diye düşünmüştüm. Nasıl değerlendireyim derken kabuklarını soydum çekirdeklerini çıkarıp küçük doğradım suyunu süzdürdüğüm yoğurt bir diş ezilmiş sarımsak bir kaç damla zeytinyağ, tuz hepsini karıştırıp servis tabağına alıp dereotuyla süsledim..kurutulmuş  domates mezesi
Yazdan kuruttuğum domateslerden yaptım. 5 kilo domates kuruttum bu geçtiğimiz yaz ilk denemem olduğu için çok fazla yapmadım olur ya olmaz! Gelecek yaz Allah nasip ederse baya bi düşünüyorum. Nefis bir lezzet çünkü..İstediğiniz kadar kuru domateslerin üzerine sıcak su dökün 1 saate yakın bekletin şişsinler. Suyunu süzün (aslında o suyuda değerlendirmek lazım kıpkırmızı su akıyor) Biberiye, kekik, zeytinyağ ekleyerek karıştırın. Servis tabağına alın bir süre dinlenip marine olsun..babagannuş
Babagannuşu hep yapmak isterdim içindeki tahin ve limondan dolayı elim gitmez ertelerdim bu sefer niyetlendim ve yaptım hiç de rahatsız edici bir tadı yok değişik ve güzel bir meze oldu..
malzemeler4 tane iri patlıcan3 diş sarımsak1 çay bardağı tahin250 gr yoğurt1 ym kaşığı zeytiyağyarım limonun suyutuz
Patlıcanları közleyin ikiye bölün yemek kaşığıyla içini çıkarın rondoya koyun diğer malzemeleride ekleyip rondoda çekin. Servis tabağına alın üzerine zeytinyağ gezdirin.humusSucuklu düşündüm ama yetiştiremedim. İsterseniz doğradığınız sucukları zeytinyağında soteleyip üzerine dökebilirsiniz..
malzemeler2 su bardağı haşlanmış nohut1,5 çay bardağı tahin4 diş sarımsak1 çay bardağı zeytinyağ1 tane limonun suyukarabibertuz 1 çay kaşığı kimyon
Tüm malzemeyi rondaya alıp öğütün. Kıvamı oldukca koyu olacaktır kıvam alması için süt ekleyip karıştırın. (nasıl kıvamı olması gerekir denirse, ekmeğin üzerine çok rahat sürülebilmesi gerekli) Servis tabağına alıp üzerine kimyon, kuru nane, karabiber, kırmızı toz biber serpin. Zeytinyağ kızdırıp üzerine dökün.etsiz, bayat ekmekli çiğ köftetarifini sevgili Yeşim abladan aldım  (yetur) tabakda hiç kalmadı desem abartmamış olurum lezzetini. Ne alaka denebilir belki ama bana göre, kullanılan domates çok lezzet vermişti. Yapın, yiyin görün diyorum sadece:) Bayat ekmek olarak daha önceden kurutup rondoda çektiğim ekmekleri kullandım tabi köfte baharatım yoktu sıraladığı baharatları baya bi fazla kullandım nefis oldu nefis:)
malzemeler1 su bardağı ince köftelik bulgur2 dilim kabuklarıyla beraber bayat ekmek1 tane kuru soğan1 tane domates3 diş sarımsak 1 çay bardağı ceviziçi1 ym kaşığı acı biber salçası1 ym kaşığı domates salçası1 çay kaşığı köri1 tatlı kaşığı çiğ köfte baharatı2 ym kaşığı zeytinyağtuzen son kullanmak için ince kıyım maydonoz
hazırlanışıMaydonoz, yağ ve bulgur hariç tüm malzemeyi rondoya alın çalıştırın macun gibi olunca sıcak suda  beklettiğiniz ve suyunu süzdüğünüz ince bulguru, zeytinyağı, maydonozu ekleyip rondoyu yine çalıştırın özleştiği zaman rondonun içinden alarak elinizle sıkıp servis tabağına dizin. Yanında istediğiniz garnitürle servis yapın bol çeşit olduğu için başka bir şeye gerek duymadım.
çiğ köfte baharatı1 ym kaşığı yenibahar1 ym kaşığı karabiber2 ym kaşığı acı toz kırmızı biber2 ym kaşığı kimyon2 ym kaşığı köri1 ym kaşığı toz kişniş1 tatlı kaşığı zerdeçal1 tatlı kaşığı kekik1 tatlı kaşığı kuru nane Çiğ köfte baharatınız yoksa yine sevgili Yeşim ablanın verdiği baharatları karıştırarak yapabilirsiniz.. 1 ym kaşığı ölçü vermiş bu karışımdan. Ben karışım olarak yapmadım direk bu baharatları bol şekilde kullandım..gavurdağı salatası
İstediğiniz gibi miktarlarda oynayabilirsiniz..
malzemeler5 tane domates2 tane kurusoğan1 tane salatalık2 tane sivri biber1 su bardağı iri çekilmiş cevizyarım tutam taze nanebir demet maydonoznar ekşisizeytinyağtuz
Kuru soğanları piyazlık doğrayın. Tuzla ovup yumuşatın. Domatesleri ve salatalığı minik doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince kıyın. Maydonozu ve taze naneyide ince kıyıp cevizi, nar ekşisini (ekşiliği kendi damak tadınıza göre siz belirleyin) zeytinyağı ve tuzu ekleyip karıştırın servis tabağına alın. 
İsteğe bağlı kuru nane, pulbiber, kekik ekleyebilirsiniz.

Tatlı olarak daha öncelerden yediğim ama sayfamda olmayan bir talıyı tercih ettim haşhaşlı revani. Tarifini Oktay ustadan aldım, hani o alışkın olduğumuz şerbetli revani gibi değilde ıslak kek havasındaydı. Bu şekilde de yapabilir yada şerbetini çoğaltabilirsiniz.. Ben bir daha ki sefere şerbet ölçüsünü 4 su bardağı olarak değiştireceğim yada bizzat Denizli'li arkadaşımda yediğim tarife ulaşacağım:)
haşhaşlı revani
malzemeler3 tane yumurta1 su bardağı toz şeker1 su bardağı süt1 su bardağı sıvıyağ1 su bardağı haşhaş tohumu1 su bardağı irmik 1,5 su bardağı un1 pk kabartma tozu1 pk vanilya
şerbeti için 1,5 su bardağı su1,5 su bardağı şekerbir kaç damla limon suyu(ben bu ölçüleri 2,5 su bardağı olarak kullandım bana göre bu ölçü bile  yetmedi tatlının her yeri ıslanmadı belirttiğim gibi 4 su bardağının yeterli olacağını düşünüyorum )
Şerbet malzemelerini karıştırıp 20 dk kaynatın limon suyunu ekleyip 5 dk. daha kaynatın. Soğumaya bırakın.
hazırlanışıYumurta ve şekeri çırpın diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Yağlanmış dikdörten borcama döküp 180C fırında pişirin. Fırından çıkarıp 4-5 dk sonra soğuyan şerbeti üzerine dökün. Tatlı soğuduğu zaman tarifine göre hazırlanmış kremşantiyi üzerine yayın dilimleyerek servis yapın.
cupta frambuaz soslu tiramisuBu bardakda frambuaz soslu tiramisuları iyiki yapmışım beyler haşhaşlı revaniyi beğendiler ama İsviçre'li misafirimizin damak tadına uymadı. Ve beni kurtardı bu cuplar..Bardakların orta kısmında iri parçalarda nescafeli sütle ıslatılmış kekler var aslında, krema yanlarından da sızıntı yapınca sade krema varmış gibi gözüküyor. Pandispanyasını daha önceden yaptığım pastanın parçaları ya bu şekildeki kek ve pastalarınızı değerlendirip yapabilirsiniz yada 1 paket kakaolu pasta taban alıp yapabilirsiniz..
kreması için1 lt süt 8 ym kaşığı un7 ym kaşığı şeker1 pk vanilya300 gr labne peyniri
ayrıca250 gr frambuaz1 su bardağı şeker
Labne hariç tüm malzemeleri karıştırıp muhallebi gibi karıştırarak pişirin. Ocaktan alın labneyi ekleyip mikserle 2-3 dk çırpın.
Pandispanyaları parçalara ayırın büyük kasaye sütlü nescafe yapın. Kek parçalarını süte batırın. Bardakların yarısına gelene kadar kremayı paylaştırın. üzerine ıslatılmış kekleri koyun onun üzerine kalan kremayı paylaştırın.
Frambuazları şekerle beraber pişirin. Koyulaştığı zaman ocakdan alın. Bardakların üzerine pay edin. soğuk olarak servis yapın.

Sevgili blog arkadaşlarım pasta köşesi ve akdeniz kızı beni mimlemişler.. Gönül bağlarından geçebilmem tabiki çok çok güzel.. Kendilerine kalpten teşekkür ediyorum..

meze çeşitleriyle yemek daveti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...