26 Ağustos 2012 Pazar

domates, dolmalık biber, dolmalık patlıcan nasıl kurutulur?


 ev yapımı marine edilmiş kuru domatesBuda ne şimdi değil mi? Neredeyse yaz geldi gelecek kışın hazırlıkları yapılacak üç vakte kadar, yok canım okadar da değil derseniz, baharda enginarlar tezgahtaki yerlerini almaya başlar enginar sevdalılarıda derin dondurucuya stoklamaya başlar.. Benim böyle bir şansım yok enginar çok yaygın değil burada yada bizde olduğu gibi tezgahlar boyu satılmıyor markette reyonda bir kaç tane kabuklu haliyle rastlarsınız.. onu soymakda bir iş.. eller kararır, kendi kararır limon tabi bir çözüm ama uzun işi var işte.. 10 tane torbaya koyun aman limonlu suyundan da olsun, ağzını sıkı bağlayın akmasın bu diologlar olmuyor tabi:)
kış hazırlığı/dolmalık patlıcan kurutmasıDolmalık patlıcan kuruturken küçük boy ve yerli  patlıcanları tercih edin ben 3 kilo yaptım miktar sizin isteğinize kalmış.. Patlıcanları yıkayın ortadan ikiye bölün içini oyun resimde gördüğünüz yan boşluklar iyi dahada içini oyup sırf kabuk yemenin manası yok. İçini boşalttığınız patlıcanları tuzlu suda biriktirin sonra yıkayın kağıt havluyla kurulayın. Yorgan ipine patlıcanları dizin. Balkonun güneş alan bir köşesine asın bir haftayı doldurmadan kuruyorlar..
Sevgili Oya Hanımdan mail aldım nasıl domates kuruttuğumu anlatmamı rica etmiş kendileri.. Sevindim demekki iyi bir takipcim:) Kış hazırlıklarım okadar çoktuki geçen yaz hiç birini yazmadım paylaşamadım sizlerle bir iki postta bahsetmiştim (Oya Hanımın dikkatini o şekilde çekmiş)  kuru domates hazırladığımı, gerçektende tadına doyum olmadı evde doğal güneşte kurutulmuş sebzelerin tadına doyum olmuyor..
taze baharatlı zeytinyağlı kuru domatesDenemek amaçlı az yaptım 5 kilo kadar, kilo olarak gözünüze çok gelebilir kuruduğu zaman 2 avuç kadar kalıyor Allah nasip ederse bu sene 1-2 kasa kurutup tadına vara vara tüketmek istiyorum elde 2 avuç domates olunca pek değerli oluyor tabi..  
Bunun yanı sıra dolmalık patlıcan ve dolmalık biber de kuruttum. Patlıcanlar hemen kurumaz diye düşündüm ama nasıl bir şeydir bilemiycem patlıcnlar takır takır oldu biberler hala yaşdı en geç dolmalık biberler kurudu.
Domates nasıl kurutulur? bunun en güzel yolu Çanakkale domatesi kullanmaktır yani sivri etli domates hem sert hemde içi su dolu değil..
1) Domateslerin ezik çürük olmamasına özen gösterin bol suyla yıkayın. Domatesleri dörde bölün. (5 klilo domatese bu tuz ölçüsü iyi geldi) üzerine 1 avuç kaya tuzu (turşuluk kalın iri tuz) serpin karıştırın. 2 saat kadar kabın içinde bekletin sulansın. Tuzlu olması lazımki bozulmasın.
2) Büyük siniye resimde olduğu gibi sıralayıp güneşe koyun mümkünse gece gündüz yerinden kaldırmayın. Ortalama 5 günde kuruyor. Tepsinin dibinde biriken suları almak kaydıyla.. Gece dışarıda bırakıcak yerim yok derseniz eve alın ertesi gün tekrar çıkarın.
Bu birinci kurutma şekli ikinciside benim evde uygun tülüm yoktu metrelerce tülü ziyan edemezdim. Eğer yeriniz müsait bahçeniz varsa çamaşır telini bahçenin güneş alan yerine kurun. Üzerine tülü yayın. Hazırladığınız domatesleri üzerine dizin sarkan tülü üzerine örtün alttan üstten hava alacağı için başında zaman geçirip saldığı suyu kurulamanız gerekmeyecek bu yöntemde kullanılmış, garantili yöntemlerden.
3) Kuruyan domateslerinizi bez torbaya alıp Ağzını bağlayın ve uygun bir yere asın. Bir kısmını zeytinyağına yatırın. Uygun gördüğünüz her yerde kullanın. Yağı da salatalarınızda, et marinelerinizde  kullanabilirsiniz.
taze baharat, sarımsak, zeytinyağ yatağında marine edilmiş kuru domatesler:)
(burada ölçüler çok önemli değil elinizdeki malzemeye göre yapabilirsiniz)
1 küçük baş sarımsak yerli özellikle taşköprü sarımsağı:)kuru domates (sanırım taze şekliyle 4 kilo kadardı)4-5 sap taze kekik2-3 sap taze biberiye1/2 çay kaşığı kuru kekik1/2 çay kaşığı kuru biberiye5-6 tane tane karabiber750 ml zeytinyağ
Kurutulmuş domatesleri kaynar suya koyun yarım saat bekletin suyunu süzün cam kavanoza bir sıra domates bir iki diş sarımsak baharatlar olarak dizin. Zeytinyağını üzerine dökün 1-2 gün donra kullanmaya başlayın. Aynı yağın içine tekrar domates ekleyebilirsiniz..
Aromalı zeytinyağına kahvaltı sofralarında ekmek banabilirsiniz, her türlü yemeklerinizde ve salata soslarınızda özellikle et marinelerinizde kullanabilirsiniz..dolmalık biber kurutması/kış hazırlığı
Yine dolmalık biber seçerken köy biberi ve küçük olmasına dikkat edin. Dolmalık biberlerinizi yıkayın Saplarını ve çekirdeklerini temizleyin tekrar yıkayın çekirdeklerinden arınsın. kurulayın. Temiz yorgan ipliğine sıralayın. (Dikiş diker gibi ipliği yorgan iğnesine takıyoruz biberlerin alt kısmından geçirerek sıralıyoruz) En geç dolmalık biberlerim kurudu onuda belirteyim.
Ayrıca patlıcanları alacalı soyup dilimleyip çarşaf üzerinde yemeklik kuruttuk. Sivri biberi ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarıp yine çarşaf üzerinde kuruttuk. Birde kabaklara aynı işlemi yaptık. Bamya ve taze fasulyeyi ipe dizdik. Hepsi kuruduktan sonra bez torbalara koyup uygun bir yere astım. Seneye inşallah dolmalık kabak da kurutucam..
Ve bir teşekkür..kuru domatesi nasıl hazırladığımı merak edip yayınlamamı isteyen Oya Hanıma teşekkür ediyorum sayesinde güzel olduğuna inandığım gecikmiş kış hazırlığı postumu yayınladım.. Birde yazı paylaşmış izniyle bende sizlerle paylaşıyorum.. Ne mutlu bana böylesine kaliteli, duyarlı okuyucularım var benim..
KEDERİN VARLIĞINIZDA AÇTIĞI OYUK NE KADAR DERİN OLURSA, TAŞIYABİLECEĞİNİZ SEVİNÇ O KADAR BÜYÜK OLUR............Halil Cibran

domates, dolmalık biber, dolmalık patlıcan nasıl kurutulur?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...