Hafta sonunun en sevdiğim yanı okul, iş telaşı olmadan rahat rahat kahvaltı yapabilmek. Yıllardır hafta sonunun bir günü kurs telaşı ile geçince tek gün prensesle keyif yapabiliyorduk. Bu dönem kurs telaşını farklı ama daha keyifli bir mekana taşıyınca hafta sonu iki tam gün bize kaldı, tatilde araya girince gönlümüzce tatil yaptık. Pamuk poğaçaları da bu tatil sabahlarının birinde kahvaltı için hazırlamıştım. Herkesin bir pamuk poğaça tarifi vardır mutlaka bu da benden olsun... Gereken Malzemeler: 1 paket yaş maya (42 gr)1 su bardağı ılık süt1 su bardağı ılık su1 su bardağı sıvı yağ1 adet yumurta ( sarısı üzerine sürülecek)1 yemek kaşığı toz şeker1 tatlı kaşığı tuzAldığı kadar un İçine :Rendelenmiş beyaz peynir, kıyılmış maydanoz veya dilediğiniz iç malzeme. Üzerine :Susam
Yapılışı: Bir miktar unu ( yaklaşık 3-4 su bardağı) derin bir kaba koyun ortasını havuz gibi açın.Orta kısma yaş mayayı ,ılık su , ılık süt ve toz şekeri ilave edin . Parmak uçlarınız ile mayayı su ve süt içinde eritin.Yağ ve yumurta akını da ilave ederek yavaş yavaş havuzun çevresindeki undan da alarak gerekirse un ilavesi ile yumuşak bir hamur tutun .Üzerini nemli bir bezle kapatarak ılık bir ortamda yaklaşık hacmi iki kata çıkıncaya kadar mayalandırın.Bu arada iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Rendelenmiş peynir ve kıyılmış maydanozu iyice karıştırın dilerseniz karabiber, kırmızı biber ilave edin.Mayalanan hamuru yoğurun, mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın.Her bir bezeyi çay tabağı büyüklüğünde açarak iç malzemesi koyup kapatın. Dilerseniz klasik poğaça şeklinde yarısını üste kapatarak yada benim yaptığım şekilde malzemeye ortaya koyup üst kısımlarından kapatıp kapanan kısım alta gelecek şekilde yuvarlak olarak şekillendirin.Yumurta sarısını sürmeden bir yarım saat daha tepsi mayası için bekletin.Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam serpin.Önceden 175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder