26 Ağustos 2012 Pazar

çorbaların efendisi: tarhana


Çorba tarihinin başlangıcı, asırlara dayanan lezzet.. Anadolunun baş tacı.. Her yörenin kendine has tarhana tarifi vardır ama benim tek geçtiğim tarhana Cide'nindir.. Bence onun sırrıda içine konan boydalı (çemenotu) ve tohuma kaçmış dereotu, mis gibi kokar Cide'nin tarhanası yolunuz Kastamonu pazarına düşerse mutlaka Cide tarhanasından alın ve pişirin yada kayınvalidemin tarifiyle bu iki otu alarak mutlaka yapın ve bol bol bu çorbayı yapıp çocuklarınza içirin. Çanakkale'ye bile bu otlar özel siparişle getirtilir ve yoğrulan tarhananın içine konur çünkü lezzeti aroması tadıldığı için bilinir..tarhananın içine koyduğumuz boydalı ve tohumlu dereotu
geçen yaz tüm ayrıntılarıyla not aldığım tarhana hamurunun tarifini kaybetmişim, en kısa zamanda tarifi tekrar alıp buraya ekleyeceğim.. kıymalı tarhana çorbasıiçine bir çok malzeme eklenebilir benim en sevdiğim hali kıymalı olanı, diğerlerini de yapıcaz..
malzemeler1 çay bardağı tarhana100 gr kıyma2 ym kaşığı tereyağ1 ym kaşığı salça1,5 lt et suyu yada sutuz
hazırlanışıOrta boy tencereye tereyağı alıp eritiyoruz içine kıymayı ilave edip kıymayı kavuruyoruz. Salçayıda ekleyip salça kokusunu verene kadar çeviriyoruz. Üzerine suyu ve tarhanayı koyuyoruz kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Tuzsuz olmaz tabi ağız tadımıza göre tuzu ayarlıyoruz. Dumanı üzerinde servis yapıyoruz..
Çorba ertesi güne kalırsa koyulaşabilir  biraz su takviyesiyle açılır..
not:) Kastamonu pazarı kasımpaşanın üst tarafı sanırım kulaksızda her hafta kuruluyor bilgilerinize..çorbaların efendisi: tarhana

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...