malzemeler
3 su bardağı aşurelik buğday1 gece önceden 5-6 kez sıcak suyla yıkayın süzün. Üzerine 10 su bardağı su koyarak kaynatın ocağın altını kapatın ve ertesi güne kadar bekletin.
1,5 su bardağı kuru fasulye 1,5 su bardağı nohutyine bir gece önceden ıslatın ertesi gün yumuşayana kadar çok iyi pişirin suyunu süzün.
10 tane inciri bütün olarak haşlayın suyunu süzün ve dörde bölün.
1 kase kayısıyı sıcak suda 10 dk. bekletin suyunu süzün ve küçük doğrayın.
1 tane büyük portakalın kabuğunu rendeleyin kalın soyarak beyaz kısımlarından ayırın ve minik minik doğrayın.
1 tane büyük elmanın kabuğunu soyun minik minik doğrayın (bu işlemi tencereye ekleyeceğiniz zaman yapın ki kararmasın)
1 türk kahve fincanı kuş üzümünü 10 dk. sıcak suda bekletin ve süzün.
1 su bardağı kuru üzümü sıcak suda bekletin ve süzün.
Ertesi gün buğdaylar suyunu çekmiş olacaktır üzerine 5 lt. su ve 1 çay bardağı yıkanmış pirinç ekleyip orta ateşte 1 saat pişirin. Bazıları aşurenin karıştırılmayacağını söylesede tahta kaşıkla karıştırarak altının tutmasını engelleyin. Hepsini bir anda alacak tencereniz yoksa ikiye bölerek en büyük boy tencerenizde de pişirebilirsiniz.
1 saat sonra yukarıda yazılan tüm malzemeleri (incir hariç) ekleyin 15 dk. daha pişirin.
1 kilo + 2 su bardağı şeker, 8 tane karanfil ekleyin son kez 15 dk. daha pişirin ocaktan alır almaz inciri ekleyin ve karıştırın. Toplamda 1,5 saat pişmiş olacak buğdaydan farkedebilirmi pişme süresi bilemiycem oda sanırım akşamdan ıslattığınızda sabah anlayabilirsiniz baya bir açılmış olmaları gerekli. İsteğe bağlı 1 tk. fincanı gül suyu ekleyebilirsiniz ocaktan aldıktan sonra ben maalesef ekleyemedim gül suyum olmadığı için.
Kaselere bölmeden önce 10 dk. tencerede bekletin. sonra porsiyonlara ayırın. Üzerine tarçın serpin ve dilediğiniz gibi süsleyin. Benim aşurelerimin üzerinde, kavrulmuş kıyılmış badem, nar, çekilmiş antep fıstığı ince kesilmiş kayısı/incir var. Fındık fıstık, ceviz, kiraz şekerlemesi, hindistan cevizi, hatta kavrulmuş susamla istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..
bir iki notcuk: Bu su ölçüsüyle piştiği zaman hafif sulu oluyor ertesi gün suyunu çekiyor ama rahatsız edici değilde tam kıvamlı bir aşure oluyor. Eğer hafif sulu isterseniz 2-3 su bardağı suyu fazla tutun. Şekeri ona göre arttırın.
1 kilo+2 su bardağı şeker ölçüsü bence tam kıvamında oluyor ağızda ve boğazda yakıcı şeker tadı bırakmıyor ama hafif biraz daha belirgin olsun isterseniz 1 su bardağı daha katabilirsiniz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder