27 Mayıs 2012 Pazar

Yemek Çeşitleri Ispanaklı Havuçlu Ruşeymli Çorba

Yemek tarifleri, hasta yemekleri hoş geldiniz.
Ispanaklı Havuçlu Ruşeymli Çorba
Bulunduğu mevkiye hak ederek gelmiş, başkalarının sırtına dayanmadan kendi tırnakları ile yükselmiş insanlar ne kadar farklıdır değil mi? Konuşması, oturuşu, hayata bakışı bile size çok şey öğretir. Hafta içinde İzmir in komşu illerinden birindeki çoğunuzun tanıdığı bir un fabrikasına yaptığım bir ziyarette bunu bir kez daha gördüm.İşim gereği zaman zaman gıda firmalarını gezme, yaptıkları projeleri denetleme imkanım oluyor. Bu kez de ziyaret bir un fabrikasına idi. Hem çok güzel bir tesisi gördüm, hem de üç nesil aynı firmada çalışmış, firmanın her karışında emeği olan, ama en önemlisi de paranın şımartmadığı bir aile ile tanışma fırsatım oldu. Unun işlenişini, çıkan ürünleri, yeni yeni tanımaya başladığımız buğdayın en besleyici kısmı ruşeymi keyifle dinledim ve izledim. Ve onlardan ruşeymle* pişen bir çorba tarifi öğrendim
Gereken Malzemeler:1 su bardağı küçük ıspanak yaprakları (köklere yakın kısımlardaki minik yapraklar ) 1 adet küçük boy soğan2 adet havuç1 su bardağı yoğurt2 yemek kaşığı un (tepeleme)2 yemek kaşığı ruşeym6 su bardağı su veya et suyu ( su miktarını kıvamına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)zeytinyağı Hazırlanışı :Soğanı küçük küçük yemeklik doğrayın ve zeytinyağında soteleyin.Rendelenmiş havucu ve ıspanak yapraklarını da ilave edip sebzeler diriliğini kaybedinceye kadar pişirin.Yumuşayan sebzelerin üzerine suyu ilave edin. Derin bir kapta unu ve yoğurdu tel çırpıcı ile boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Sebzelerin üzerine ilave edilmiş suyun içine yoğurtlu karışımı yavaş yavaş karıştırarak dökün. (Bu sırada ocak açık olmamalı, yoğurt kesilebilir).Ocağın altını açın, sürekli karıştırarak çorbanın kaynamasını sağlayın.Çorbadan bir kepçe alıp ruşeymi karıştırın.Yavaş yavaş çorbaya ilave edin. Bir kaç taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.Dilerseniz üzerine kızdırılmış biber dökerek servis yapabilirsiniz. Ben üzerine annemin hazırladığı pul biber, nane ve kekik karışımını serptim. Çokta güzel oldu...


* Ruşeym buğday başaklarının en tepesinde yer alan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan tanelerin işlenerek una dönüştürülmüş hali. Lif değeri yüksek, tokluk hissi veren, bol E vitamini içeren mineral deposudur. 
Ispanaklı Havuçlu Ruşeymli Çorba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...