27 Mayıs 2012 Pazar

Sakız Muhallebili Güllaç

Sakız Muhallebili Güllaç
Ramazanın en sevdiğim tatlılarından biri ... "Neden baska aylarda da marketlerde bulamıyoruz" diyordum ama geçen sene tesadüfen İzmirde ki büyük marketlerin birinde ramazan ayının çok sonrası bulabildim. Klasik, yaprakları sütle ıslatıp tepsiye üst üste yerleştirilen tarifi de çok sevmeme rağmen sakızlı muhallebiyle hazırladığım bu tarifi daha çok seviyorum. Güllaç ta tüm geleneksel tatlılarda olduğu gibi bir hafif bir gül suyu kokusu hoşuma gidiyor.Gül suyunu sevmiyorsanız eklemeyebilirsiniz... 


Gereken Malzemeler:
6 adet güllaç yaprağı
1 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı ince çekilmiş antep fıstığı
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı gül suyu



Sakızlı Muhallebisi için:
4 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
3-4 parça damla sakızı
2 yemek kaşığı tereyağı



Üzerine :
Toz antep fıstığı, şekerlemeler


Yapılışı :
Süt, un, şeker, vanilya ve dövülüp toz haline getirilmiş damla sakızlarını iyice karıştırın.( Un ve şeker sütün içinde eriyip karışım homojen hale gelmeli).
Tencereyi ocağın üzerine alıp dibi tutmaması için sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Tereyağını ekleyip eriyinceye kadar karıştırın.
Muhallebiyi mikserle 6-7 dakika çırpın, arada sırada karıştırarak üzerinin kabuk bağlamasını engelleyin.
Güllaç yapraklarını ıslatmak için 1 litre sütü, şekeri ve vanilyayı karıştırın ve kaynatın, ocaktan almadan gül suyunu ilave edin.
Güllaç yapraklarının yerleşebileceği büyüklükteki bir kaba kaynamış sütü koyup 3 adet güllaç yaprağını ıslatın.
(İlk anda güllaç yaprakları içindeki nişastadan ötürü zor ıslansada yavaş yavaş yumuşamaya başlayacaktır).
Yumuşayan 3 adet güllaç yaprağını üst üste bir tepsiye yerleştirin.Üzerine muhallebiyi her tarafına eşit gelecek şekilde yayın. Ceviz içini , toz antep fıstığını muhallebinin üzerine yerleştirin.
Kalan 3 adet güllaç yaprağını da aynı şekilde sütlü şerbette ıslatıp yumuşayan yaprakları muhallebinin üzerine düzgünce yerleştirin.
Eğer sıcak sütten kalmışsa tepsideki güllacın üzerine gezdirin.
Dinlendikten sonra dilimlere ayırıp toz antep fıstığı ve şekerlemeler ile süsleyin.


Sakız Muhallebili Güllaç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...