Annemin en sevdiğim tatlılarından biridir irmik helvası. Eskiden her gidişimde mutlaka yapmasını isterdim. Sanırım hep anne lezzetini tutturamayışımdandı. Zamanla tecrübe kazanınca sütlü irmik helvasıda özellikle kışın severek yaptığım tatlılar arasına girdi. İki yıldır Ramazan ayı sıcak günlere gelince bu kez de irmik helvası dondurma ile birleşti...
Gereken Malzemeler:
1,5 su bardağı irmik
100 gr tereyağı
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı çam fıstığı
İçine :
Maraş usulü kaymaklı dondurma
Üzerine :
Tarçın
Yapılışı:
Derin bir tencerede süt , su ve şekeri karıştırıp kaynatın.
Diğer bir tencerede tereyağını yakmadan eritin ve çam fıstıklarını bir kaç kez döndürüp çok az kavurun.
Çam fıstıklarının üzerine irmiği ilave edip, orta ateşte sürekli karıştırarak rengi pembeleşip karamel rengine dönmeye başlayıncaya kadar kavurun.
Diğer tencerede hazırladığınız sütlü sıcak şurubu irmiklerin üzerine yavaşça döküp ocağın üzerinde sürekli karıştırın( bu arada dikkat edin helva etrafa sıçrayabilir).
Helva kendini çekmeye başlayınca ocağı kapatıp, kapağının altına bir kağıt havlu koyup dinlendirin.
İçine koyacağınız dondurmayı yuvarlak şekilde streç film içinde şekil verip dondurucunun maksimum ayarında bekletin.
Bir kaseyi hafifçe ıslatıp suyunu süzün.
Helvayı kasenin içine kenarlara doğru ortada boşluk kalacak şekilde yerleştirin
Orta kısmına dondurucuda beklettiğini dondurmayı streç filmden çıkararak yerleştirin.
Üzerini irmik helvası ile kaparın.
Servis tabağına ters çevirerek çıkarın.
Tarçınla süsleyip servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder