yemek tarifleri, tarif-i yemek, hasta yemekleri, et yemekleri, hamur işi yemekler, ev yemekleri, şifalı yemekler, faydalı yemekler, tatlı yemekler, teens, animal, şifalı bitkiler, faydalı bitkiler
19 Nisan 2012 Perşembe
Çatal Çorba - Besin Deposu
Havalar soğudumu çok sıklıkla yaptığım çocukluğumun vaz geçilmez çorbası .
Bir kaç sene öncede tarifini verdiğim bu çorbayı hatırlatmak adına yinelemek istedim.
Çorba ile ana yemek arası bir lezzet . Adını duyan herkes " nasıl yani çatal çorba , garip " diyor ama tadına baktıktan sonra hayran kalmayanı şu ana kadar görmedim , özellikle eşim " hımmm nefis " diye yiyor her seferinde:-))
Amasya yöresinin geleneksel çorbası , hatta Amasya'ya ait bir web sitesi daha önce yayınladığım tarifte kullandığım fotoğrafımı o kadar beğenmişki , Amasya da çorba yapan kalmadığı için benim fotoğrafımı kullanmış:-)), bir çok fotoğrafımın değişik sitelerde kullanılmış olduğunu gördüğüm gibi :-))
Neyse , şimdi biz tarifimize dönelim.
Malzemeler ; ( orta boy tencere için )
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1/2 su bardağı buğday yarması ( aşurelik buğdayın yarması ) - eskien bulunmuyordu ama artık yöresel yiyecek satan dükkanlardan bulunabilir.
- 1 fincan haşlanmış nohut
- 1 orta boy kuru soğan ( yemeklik doğranmış )
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- 50-75 gr. kadar kıyma
- 1 tatlı kaşığı biber + 1 tatlı kaşığı domates salçası
- tereyağı
- istenildiği kadar tuz ve kırmızı biber
Bir tencerede mercimek ve yarmayı iyice yıkadıktan sonra haşlıyoruz.
Onlar haşlanırken , bir tavada soğanları tereyağı ile hafif ateşte kavuruyoruz , soğanlar piştikten sonra kıymasını ekleyip kavuruyoruz üzerine salçaları ilave edip bir müddet pişiriyoruz , en son nane , tuz ve kırmızı biberi ilave edip bir müddet daha pişiriyoruz .
Pişen mercimek ve yarmaya haşlanmış nohutları ve salçalı karışımı ilave edip 5 dakika daha hafif ateşte kaynatıyoruz , katılaştıkça sıcak su ilave ediyoruz .
Sağlıcakla kalın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder