malzemeler
1 tane kuru soğan
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı pirinç
2 ym kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kişniş
2 diş sarımsak
1 ym kaşığı dolusu tereyağ
1,5 lt et/tavuk suyu yada bulyon
karabiber
tuz
hazırlanışıZeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanları ve sarımsağı kavurun. Mercimeği ve pirinci ekleyip et suyunu koyarak karıştırın bakliyatlar yumuşayana kadar pişirin. Blendırdan geçirin. Baharatları ve tuzu ekleyin. Tereyağı eritip çorbanın üzerine gezdirin. Çorbanın kıvamı koyulaşırsa bir miktar su ile açın. Unutulmaması gereken bu çorbanın mercimek çorbasından çıkıp mahluta olabilmesi için baharatların önemi, kişniş ve kimyonun kullanılması..
malzemeler
2 tane kuru soğan
3 diş sarımsak
2 tane patlıcan
1 tane patates
2 tane kabak
2 tane sivribiber (isteğe bağlı)
1 avuç taze fasulye
3 tane domates
1,5 ym kaşığı biber salçası
5 ym kaşığı zetinyağ
karabiber
tuz
hazırlanışı
Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında güvecin içinde soteleyin. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp soğana ekleyin biraz daha kavurun. Salçayı ekleyin 1 dk. kadar karıştırarak kavurun. Domatesin kabuklarını soyup minik doğrayın güvece ekleyin biraz kavurun. Diğer sebzeleride yıkayıp temizledikden sonra küp küp doğrayın güvece ekleyin karıştırarak biraz daha kavurun sebzelerin hizasına kadar su koyup karabiber ve tuzunu ekleyin ağır ateşte pişirin.
hamuru için
yarım kilo un
2 ym kaşığı sirke
2 ym kaşığı sıvıyağ
tuz1 su bardağı su + bir avuç sutüm malzemeyi karıştırıp yoğurun yarım saat dinlendirip 16 beze yapın.
100 gr tereyağı eritin 1 çay bardağı sıvıyağ ile karıştırın.
1 kilo ıspanağın yaprak kısımlarını temizleyip doğrayın ve 100/200 gr beyaz peyniri ezip karıştırın peynirin tuzu az gelirse tuz ilave edin.
Bezeleri tatlı tabağı kadar açıp yağlayıp 4'lü dizin en üst yufkayı yağlamayın kolay açılabilmesi için. Yufka boyunda açın ortadan ikiye bölün uç kısmına peynirli ıspanağı koyup sarıp rulo yapın.
Tepsiyi yağlayıp ortadan başlayarak sarın. Diğer yufkalarada aynı işlemi yapın lana yağa yumurta kırıp çırpın ve üzerine sürün. 200C fırında pişirin.
malzemeler
1,5 kilo uzun kemer patlıcanı
500 gr kıyma
1 büyük kuru soğanın rendesi
karabiber
2 dilim bayat ekmek içi ufalanmış
bir tutam ince kıyım maydonoz
2 ym kaşığı zeytinyağ
tuz
Tüm malzemeyi karıştırıp iyice yoğurun ceviz büyüklüğünde yuvarlayın 200C fırında yağsız tepsiye dizerek pişirin.
Patlıcanları alacalı soyup uzun uzun dilimleyin tuzlu suya basın biraz bekletin yıkayın kurulayın sıvıyağda kızartın. İki patlıcanı artı şeklinde üstüste koyun ortasına pişen köfteyi koyup patlıcanların uçlarını üstte toplayıp dilimlenmiş domates kızarmış biber ve kürdanla tutturun bu aşamada üzerlerine kaşar peyniri dilimi koyabilirsiniz. Patlıcanları fırın kabına dizin. 1 ym kaşığı salçayı bir kase suda ezin tuz bir kaç damla zeytinyağı katıp karıştırın. Fırın kabına boşaltın. 200C fırında domatesler pişene kadar fırında tutun.
tatlısız olmaz elbet, tatlı olarak gül baklava ikram ettim. (bayramdan kalanları buzluğa kaldırmıştım bir gün öncede buzluktan çıkarıp, buzdolabına kaldırıp ertesi gün davet masasında servis yaptım)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder