19 Mayıs 2012 Cumartesi

Hasta Yemekleri Maraş Usulü Tarhana Çorbası


Merhabalar,Sesler ve kokular insanı alır ve götürür ya başka yerlere, işte tarhana çorbasının da böyle bir etkisi var bende.Güne tarhana çorbasının iştah açan kokusu ile başlamak... Annemin mutfaktaki hali... Kardeşimle çekişmelerimiz, içtenliğimiz, masumiyetimiz, çocukluğumuz...Alışkanlıkları değiştirmek zor. Şimdi ben de anneyim. Benim oğlum aynı şeyleri hisseder mi bilmiyorum, sabahları pişiriyorum sıklıkla.
Bu çorbayı da annem hazırlamışken paylaşmak istedim sizlerle.
Maraş tarhanasını hazırlamak başlı başına bir uğraş. Bildiğimiz un tarhanasından farklı. Yine çocukluğumda kendimiz hazırlardık tarhanayı. Şimdilerde hazır olarak bulmak çok kolay bu yörede. Antepde de satıldığını gördüm fakat annem Maraşlı olduğundan akrabalar gönderiyor bana.
Çorbanın yapımı oldukça kolay. Düdüklü tencerede pişirmenizi öneririm. Davetlerinizde kolay ve lezzetli bir çorba seçeneği ayrıca.Maraşlılar genellikle çalgam ile pişirir. Hatta annem yanında pekmez ile yediklerini anlattı fakat bana pek hoş gelmedi bu fikir. Haliyle denemedim. :)
Yapımı ise ;Maraş tarhanasının üzerini geçecek miktarda su ilave edin ve düdüklü tencerede 10-15 dk pişirin. Suyu katılığına göre ayarlayabilirsiniz.Arzuya göre 1- 2 diş sarımsak ezip ilave edin.Blendırdan geçirilir. Üzerine nane ve yağ yakılır.Ve servise hazır.
Notlar : Çalgam ile yapılacaksa, çalgamın hafif acımsı bir tadı var ve çorbayı etkilememesi için ayrıca kaynatıp ekliyoruz. Çorbanın tadının ekşi olmasını istemiyorsanız, pişirmeden önce kuru tarhanayı suda bekletin ve suyunu değiştirip öyle pişirin.Nohut da ilave ediliyor. Ben yakıştırmadığımdan eklemiyorum. Eğer eklemek isterseniz onu da haşlanmış olarak ilave etmenizi öneririm. Çorbanın kendisi ile pişirmeyin.
Haftaya güzel başladım umarım güzel sonlandırırız. Gönlünüzdeki güzelliklerin sizi bulmasını diliyorum.Sevgilerimle...Maraş Usulü Tarhana Çorbası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...