27 Mayıs 2012 Pazar

Yemek Çeşitleri Şevketi Bostan

Yemek tarifleri, hasta yemekleri hoş geldiniz.
Şevketi Bostan
Aile büyüklerinizde veya komşularınızda mübadele yıllarında yaşamış olanlar varsa çocukluğunuz onların size anlattığı ,size masal gibi gelen ama yaşanmış gerçek hayat hikayeleri ile geçmiştir. Girit ten gemilere zar zor binip göç edenler ,Rumeli den at arabası sırtında sadece üç beş parça eşyayı yanında getirebilenler
Benim de çocukluğum bu hikayelerle geçti. Zaman zaman bu satırlarda bahsettim, yeri geldikçe de bahsediyorum. Geçtiğimiz hafta sonu prensesle beraber gittiğimiz film de de bu sahneleri bir kez daha gördüm. Gazetelerde çok yazılan Çağan Irmakın filmi Dedemin İnsanları ndan bahsediyorum. Giderken prenses şartını söyledi: Eğer çok fazla hüzünlü, ağlanacak sahne varsa çıkacağız anne tamam mı ? Tamam dendi söz verildi, hatta kimi sahnelerde göz pınarlarımda biriken yaşlar nezleyim anneciğim ondandır diye silindi ve biz filmi dedemin çocuklarına, rahmetli babacığıma , halamlara ve amcamlara anlattığı yaşanmış hikayeleri de hatırlayarak seyrettik.
Bu tarifte yine çok eskilerden, babaannemden... Girit mutfağının çok bilinen çoğu zaman etli, limonlu terbiyeli olarak pişirilen ama benim daha hafif olduğu için salata olarak tüketmeyi sevdiğim şevketi bostan*.
Beyaz etli ve yapraklı iki kısımdan oluşan dikenli bir bitki şevketi bostan. Pazarlarda dikenlerinden ayıklanmış olarak satın alabiliyorsunuz. Kök kısımları yani beyaz kısımları daha zor piştiği için pişirme süresinde yapraklarını önceden sudan çıkarmak gerekiyor ki daha canlı durabilsin. Limon ve sızma zeytinyağı ile, eğer varsa kırma yeşil zeytin ile hem salata hem de başlı başına bir öğün olarak yiyebilirsiniz. *Şevketi bostan (askolibus) Ege Bölgesinin bazı yörelerinde, özellikle Bodrum civarında kenger (kenker) diye de bilinir. Gereken Malzemeler:1/2 kg şevketi bostan3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağ1 limonun suyuyeşil zeytintuz Yapılışı :Şevketi bostanın etli ve yapraklı kısımlarını ayırıp iyice yıkayın, sirkeli suda bekletin.Tuzlu kaynamış suya temizlenmiş kısımları atıp yumuşayıncaya kadar pişirin.Yaprak kısımları önceden piştiği için pişirme tenceresinden bir kevgirle önceden çıkarabilirsiniz.Pişen şevketi bostanı servis tabağına alın. Soğuyunca servis yapmadan önce limon suyu ve sızma zeytinyağı döküp servis yapın.
Şevketi Bostan
Şevketi Bostan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...