27 Mayıs 2012 Pazar

Yemek Çeşitleri Mayalı Alman Keki (Weihnachtsstollen)

Yemek tarifleri, hasta yemekleri hoş geldiniz.
Mayalı Alman Keki (Weihnachtsstollen)
Yabancı bir ülkedeyseniz ve sevdiklerinizden uzakta iseniz gündelik yaşantınızda hiç önem vermediğiniz, size sıradan gelen şeyler bile burnunuzda tüter... Annenizin yaptığı sıcacık bir çorba, eve geldiğinizde mis gibi kokan kurabiye kokusu ya da demli bir çay... Eski tarif defterimin sayfalarını karıştırken bulduğum bu tarif beni çok eskilere götürdü. Yurtdışına burslu olarak gittiğim ve bir yılbaşını yalnız geçirdiğim 1995 yılına...Almanya'daki Noel tatili öncesi üniversitede çalıştığım bölümde yapılan davette yemiştim bu keki. O zamanlar yemekle aram olmasada beğendiğim tarifleri not edip saklıyordum. Bu keki de yerken bana annemin pişirdiği üzümlü keki hatırlatmıştı, belki de annemin keklerine, kurabiyelerine özlemle çok daha fazla hoşuma gitmişti... (Defterimde Alman keki diye not edilmiş ancak bazı kitaplarda Alman ekmeği adıyla da geçiyor) Gereken Malzemeler :1/2 paket yaş maya (20 gr)4 yemek kaşığı toz şeker6 yemek kaşığı ılık süt2 yemek kaşığı ılık su6 yemek kaşığı tereyağı ( 1 yemek kaşığı üzerine sürmek için ayrılacak)1 adet yumurta1 çay bardağı kuru üzüm1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz1 çay bardağı iri doğranmış kuru kayısı3- 4 su bardağı un1 şişe Dr.Oetker butter-vanilya aromasıÜzerine:Pudra şekeri Yapılışı :Küçük bir kasede mayayı 2 yemek kaşığı ılık su ile karıştırın.Ilık sütün içinde şekeri eriterek, önce vanilya aromasını daha sonrada mayalı suyu ilave edin.Unun 3 bardağını bir kaba alın ortasını havuz gibi açın. Oda sıcaklığındaki tereyağını küp küp parçalar halinde unun ortasına ilave edin. Mayalı sütü, bir adet çırpılmış yumurtayı, üzüm, ceviz ve kuru kayısıyı ilave ederek yoğurun.Bu sırada un az gelirse ilave edin. Yumuşak bir hamur olmalı.Hafifçe unlanmış bir tezgahta yoğurun.Üzerini bir bezle veya streç film ile örterek sıcak bir yerde 2 kat kabarıncaya kadar bekletin.Mayalanma süresinin sonunda 2-3 dakika daha yoğurun.Düz bir zeminde dikdörtgen şeklinde açın.Dikdörtgenin uzun kenarından birini diğer uca gelecek şekilde kıvırın ve uç kısımlarını birleştirmek için hafifçe bastırın.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Kalan bir yemek kaşığı tereyağı eritin ve hamurun üzerine fırçayla sürün. Yaklaşık 20 dakika kadar ılık bir ortamda ikinci mayalanma için bekletin.Önceden 180 derece ısıttığınız fırında pişirin.Pişirme sırasında üst kısmı kızarmaya başlayınca alufolie ile kapatıp içinin iyice pişmesini bekleyin.Pişen keki tel ızgara üzerinde soğutun.Soğuyan kekin üzerine servis yapmadan önce pudra şekeri serpin.
Mayalı Alman Keki (Weihnachtsstollen)
Mayalı Alman Keki (Weihnachtsstollen)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...