27 Mayıs 2012 Pazar

Sodalı Bayatlamayan Poğaça

Sodalı Bayatlamayan Poğaça
Bu tarifi bir çok blogda görüp yapılacaklar listeme almıştım. Ama mayalı poğaçaların kabarmasını beklemek uzun geldiği için hep erteledim. Geçtiğimiz hafta sonu anneme giderken yapıp götürdüm.
Annem aslında mayalı tariflere karşı ihtiyatlıdır." Kalırsa bayatlar ilk günkü lezzetini kaybeder" der. Haksız da değil aslında. Ama bu tarif onun bile çok hoşuna gitti. Ertesi gün aradığımda "tarifini yazalım senden" dediğine göre geçer not aldı. 
Eğer kalırsa :) ertesi gün bile yumuşacık pamuk gibi bir poğaça.



Ben tarifi Pelin'den aldım. Paylaşımı için teşekkür ederim.




Sodalı Bayatlamayan Poğaça

Gereken Malzemeler:
1 bardak ılık süt 
2/3 bardak sıvıyağ 
1 su bardağı soda (maden suyu)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya)
2,5 - 3 su bardağı un

İçi için:
Beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz 
Zeytin ezmesi
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı




Yapılışı:
2 su bardağı unu büyük bir kabın içine koyun.


Şekeri, tuzu ve instant mayayı unla harmanlayın.

Ortasını havuz gibi açıp, sütü, sıvıyağı, sodayı koyun, elinizle iyice tüm malzemeyi karıştırın.

Un yeterli gelmeyecektir, yavaş yavaş un ilave edin.


Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde edince un ilave etmeyi kesin ve biraz daha yoğurup üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. 

Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle bastırarak yuvarlayın. 



Ortasına zeytin ezmesi sürüp peynirli içi koyarak kenarları birleştirip yuvarlayın.



Birleştirdiğiniz kısımlar alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. 

Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında altları ve üzerleri kızarana kadar pişirin. Sodalı Bayatlamayan Poğaça

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...