27 Mayıs 2012 Pazar

Pekmez Soslu Aşure Kek

Başlığına bakınca aşure ile yapıldığı düşünülebilir. İçindeki bol malzemeden adını bu şekilde almış pasta gibi bir kek. Dilediğiniz sevdiğiniz malzemeleri ekleyip çıkarabilirsiniz. Özellikle üzerindeki pekmez sos  tek başına da yapılıp kuplarda servis edilebilir. Pişirirken yaydığı koku evde aşure pişirilmiş hissi uyandırıyor.
Gereken Malzemeler:Keki için:2 adet yumurta1 su bardağı toz şeker1 su bardağı un8-9 adet kuru incir8-9 adet kuru kayısı1 su bardağı ceviz içi (iri kıyılmış)1 çay bardağı tuzsuz iç antep fıstığı1 tatlı kaşığı tarçın1 çay kaşığı öğütülmüş karanfil1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu
Pekmez sos için:Yarım litre süt1 adet yumurta1/2 su bardağı esmer şeker1/2 su bardağı pekmez (harnup pekmezi kullandım dilerseniz üzüm pekmezi de olabilir)1/2 su bardağı un
Üzerine:Nar, tarçın ve kıyılmış antep fıstığı
Hazırlanışı:Kuru incir ve kayısıyı ayrı kaplarda ılık suda 2-3 saat bekletin.Yumuşayan incir ve kayısıların suyunu süzüp doğrayın.İncir, kayısı, ceviz ve iç antep fıstığını ayrı bir kapta karıştırın.Ayrı bir yerde yumurta ile toz şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Un ,vanilya, kabartma tozu, tarçın ve karanfili ilave edin.Kuru meyveli karışımı da ilave edip yağlanmış fırın tepsisine (18 cm çapında kalıp kullandım)  yerleştirin. Kek hamuru yağ olmadığı için özleşmeyen bir hamur olacak, tepsiye bastırarak yerleştirin.Önceden 175 derece ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin, fırından çıkarıp soğumaya bırakın.Pekmez sos için tüm malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ilınan pekmez sosunu soğumuş kekin üzerine yayın.Tarçın serpin, nar taneleri ve antep fıstığı ile süsleyin.


Pekmez Soslu Aşure Kek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...