27 Mayıs 2012 Pazar

Paskalya Çöreği-Üzümlü ve Bademli-



İzmirli olanlar bilirler. İzmir'in birçok semtinde Levanten ve Rum ailelerinin oturduğu semtler var. Bugün bir çoğu oturulmaz halde olsa bile bazılarında hala yaşayanlar var ve hala da geleneklerini sürdürmeye çalışıyorlar.
Çocukluğumun geçtiği Buca'da da anneanneme komşu Levanten bir aile vardı hatırlıyorum. Duvarları yüksek, büyük iki katlı bahçeli ev, pencerelerinde çok güzel motifli demir parmaklıklar ve koyu yeşil boyalı ahşap panjurlar. Bizlere o kadar değişik gelirdi ki... Bu ailenin bir de yardımcıları vardı ki onu sıkça mahalle fırınına büyük tepsiler içinde değişik mis gibi kokan kurabiyeler götürürken görürdük.
Paskalya çöreklerini de bu tepsilerde gördüğümü hatırlıyorum. Saç örgüsü, kocaman mis kokulu ekmeklerdi bizim için. Paskalya çöreklerini hazırlarken de bu eski günler aklıma geldi...
Gereken Malzemeler:
125 gr tereyağı (eritilmiş )
2 adet yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket instant maya
1 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4-4,5 su bardağı un
1 su bardağı kuru üzüm ve file badem karışımı (isteğe bağlı)

Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez
1 çay kaşığı sıvıyağ
file badem

Hazırlanışı:
Unun 4 bardak kadarını genişçe bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın. Mayayı unun ortasına boşaltıp ılık süt ve 1 tatlı kaşığı toz şeker  ile eritip üzerini unu yan taraflardan toplayarak kapatın.5-6 dakika sonra unun üst kısmı çatlayınca orta kısmını tekrar açıp , tereyağı, yumurta,mahlep , pudra ve toz şeker ile tuz ilavesi ile yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur tutun. Bu arada un ilavesi gerekebilir.Hamurun üzerini örterek mayalanması için 1 saat bekletin.Mayalanan hamurun içine üzüm ve badem karışımını ilave edip yoğurun.Hamurdan altı eşit büyüklükte bezeler ayırın.Tüm bezeleri ince uzun rulolar şeklinde açın.3 ruloyu örgü şeklinde birleştirip uç kısımlarını kapatın.Bu şekilde 2 adet örgü çöreğiniz olacak.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çörekleri yerleştirin.Yumurta sarısını pekmez ve yağ ile çırpın.Çöreklerin üzerine yumurtayı sürüp file badem serpin.120 derece önceden ısıtılmış fırını 175 dereceye ayarlayarak üzeri kızarıp kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.Ilıkken dilimleyip servis yapın.

Paskalya Çöreği-Üzümlü ve Bademli-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...