27 Mayıs 2012 Pazar

Hasta Yemekleri Merengli Ayva Tatlısı

Merengli Ayva Tatlısı
Eskiden büyüklerimiz "ayva bol oldumu kış çok soğuk geçer" derdi. Her yer bembeyaz, donuyor ama biz sadece ayazını hissediyoruz İzmir'de.Bir kaç gün soğuk, sonra günlük güneşlik. Kışı hiç sevmeyen benim için pırıl pırıl bir hava vardı bugün İzmir'de. Tam mevsimi tezgahlarda bol bulunurken muhallebili ayva tatlısından sonra bu defa merengle süsleyeceğiniz bir ayva tatlısı tarifi...Haftanız güzel geçsin... Gereken Malzemeler:Ayva ( dilediğiniz miktarda ,ben iki büyük ayva yani dört yarım ayva kullandım)Toz şeker ( her yarım ayva için 1 küçük boy çay bardağı)Su ( her yarım ayva için 1 küçük boy çay bardağı )Rendelenmiş elma ( her yarım ayva için 1 yemek kaşığı)Rendelenmiş ayva (her yarım ayva için 1 yemek kaşığı)İnce kıyılmış ceviz ( her yarım ayva için 1 tatlı kaşığı)çubuk tarçın ( 1 adet kullandım) Mereng için :2 adet yumurta akı ( 1 bütün ayva için bir yumurtanın akı) 4 yemek kaşığı toz şeker ( 1 yumurtaya 2 yemek kaşığı )
Merengli Ayva Tatlısı
Yapılışı :Ayvanın dış kabuklarını iyice yıkayıp kabuklarını soyun ama atmayın.Ortadan ikiye kesip çekirdek yataklarını kaşıkla çıkarın elma,ayva rendesi için çukur oluşturun. Çekirdeklerini yıkayıp bir kenara ayırın.Yayvan bir tencerenin dibine ayva kabuklarını yerleştirin.Ayvaların çukur kısımları dışa gelecek şekilde kabukların üzerine koyun.Her bir yarım ayvanın çukur kısımlarına önce elma rendesini sonra ayva rendesini en son cevizi ekleyip üzerine şekerleri yavaşça gezdirin.Ayva çekirdeklerini ve tarçını da koyup suyunu ilave edin.(Çekirdekler ayvanın rengini koyulaştırırken, kabukları da suyun jöleleşmesine yardımcı olur).Su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ocağınızın en düşük ayarı ile kısık ateşte yaklaşık 1,5 -2 saat ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Pişen ayvaları ısıya dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin.Tenceredeki sudan bir kaç kaşık ayvaların üzerine gezdirin.Kalan jöleleşmiş suyu kurabiyelerde veya kahvaltıda kullanabilirsiniz.Mereng için yumurta beyazlarını kar haline gelinceye kadar çırpın.Toz şekeri birer kaşık ilave ederek çırpmaya devam edin. Krem şanti kıvamına gelince sıkma aparatına doldurun.Ayvaların üzerine dilediğiniz şekilde sıkın.Fırının sıcaklığını 170 dereceye getirip tepsiyi en alttaki rafa yerleştirin.Merenglerin üzeri kızarmaya başlayınca fırından çıkarın.(Mereng yapmadan da kaymak veya krem şanti ile sunabilirsiniz.)(Ayvaların renginin daha kırmızı olmasını isterseniz bir fiske gıda boyasıda koyabilirsiniz. Ben gıda boyası tercih etmediğim için kullanmıyorum) Merengli Ayva Tatlısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...